lactase pillen - Karlijnskitchen.com

Lactase pillen: hoe gebruik je ze en welke zijn het beste?

Net als veel mensen die het FODMAP dieet volgen, heb ik een lactose-intolerantie. Dat betekent dat ik last van mijn buik krijg als ik producten eet waar lactose inzit, zoals melk, yoghurt en ijs.

Ik gebruik meestal lactosevrije producten, maar af en toe neem ik wel gewoon een cappuccino of een ijsje waar lactose in zit. Ik gebruik hierbij lactase pillen die ervoor zorgen dat ik geen klachten krijg en die werken voor mij heel goed. 

Omdat nog niet iedereen bekend is met deze pillen, leg ik in deze blog uit hoe ze werken en welke verschillende soorten er zijn. Zo kun je de beste lactase pil voor jou kiezen!

Wat is een lactose-intolerantie?

Als je een lactose-intolerantie hebt, wordt er door je darmen geen of weinig lactase aangemaakt. Lactase is een enzym dat zich in je darmen bevindt. Dit enzym zorgt ervoor dat lactose wordt afgebroken tot galactose en glucose, zodat je lichaam het gemakkelijk kan verteren.

Als je lichaam geen of weinig lactase aanmaakt, kan je lichaam de lactose niet verteren en krijg je klachten als je voedingsmiddelen zoals melk of yoghurt eet.

Veel voorkomende klachten bij mensen met een lactose-intolerantie zijn buikpijn, buikkrampen en winderigheid. Meestal gaan deze klachten weg als zij stoppen met het gebruiken van lactose-bevattende producten.

De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel een klein beetje lactose verdragen, maar het verschilt per persoon hoeveel dat is.

Ook hangt het van het lactose bevattende product af. Gele kazen of boter bevatten bijvoorbeeld bijna geen lactose. Melk bevat veel lactose en yoghurt bevat weer wat minder lactose dan melk, maar meer lactose dan kaas.

Volgens het voedingscentrum kunnen mensen met een lactose-intolerantie gemiddeld 10 tot 15 gram lactose verdragen. Let op: dit is een gemiddelde. De een zal dus meer dan dit kunnen verdragen en een ander minder.

Sommige mensen met een lactose-intolerantie kunnen bijvoorbeeld prima een bakje yoghurt eten zonder klachten te krijgen, terwijl dit voor andere mensen teveel is.

Bij mij gaan kazen in een normale portie bijvoorbeeld prima en een paar stukjes melkchocolade ook. Maar yoghurt, melk en ijs geeft bij mij heel snel klachten. 

lactase pillen - Karlijnskitchen.com

Wat zijn lactase pillen?

Toen bij mij lactose-intolerantie werd ontdekt, vertelde mijn diëtist me gelukkig over het bestaan van lactase pillen of lactase supplementen. Deze tabletten bevatten het enzym lactase.

Als je een lactase pil inneemt wanneer je iets met lactose consumeert, zorgt de lactase uit het tabletje of de caspule ervoor dat de lactose wordt afgebroken en krijg je geen klachten.

Hoe werken lactase pillen?

Zoals hierboven gezegd bevatten lactase pillen het enzym lactase. Van dit enzym heb je een tekort in je darmen als je een lactose intolerantie hebt.

Als je het enzym lactase inneemt via een lactase supplement vul je de lactase die je lichaam onvoldoende aanmaakt aan.

De lactase zorgt ervoor dat de lactose in de darmen wordt afgebroken en dit voorkomt dat je klachten krijgt zoals winderigheid, buikkrampen of een opgeblazen gevoel.

Hebben lactase pillen bijwerkingen?

Bij de meeste merken lactase pillen bevat het supplement alleen het enzym lactase. Dit is een enzym wat normaal ook in je lichaam aanwezig is om de lactose af te breken.

Het is daarom niet schadelijk voor je lichaam om lactase pillen in te nemen. Lees altijd wel goed de bijsluiter. Op de verpakking van het product en op de website van de fabrikant wordt meestal aangegeven hoeveel lactase supplementen je per dag kunt innemen.

Let op: lactase pillen zijn alleen geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, niet voor mensen met een koemelk allergie.

Mensen met galactosemie kunnen beter geen lactase pillen gebruiken en voor mensen met diabetes is het aan te raden om eerst contact op te nemen met je diabetes verpleegkundige.

Ook wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je het beste even overleggen met je arts of je lactase pillen mag gebruiken.

Welke soorten lactase supplementen zijn er?

Lactase pillen zijn te verkrijgen in verschillende sterktes. De sterkte wordt aangegeven met de eenheid FCC.

De meeste capsules die in Nederland te koop zijn bevatten 3.000 FCC of 5.000 FCC lactase, maar er zijn ook sterkere pillen van 10.000 FCC of 20.000 FCC te koop.

De hoeveelheid lactase die hierin zit is groter en je hebt er waarschijnlijk minder van nodig om klachten te vermijden.

lactase pillen - Karlijnskitchen.com

Welke lactase pillen kun je het beste kopen?

Er zijn verschillende merken lactase tabletten te koop en er zijn best grote onderlinge prijsverschillen tussen de verschillende merken.

Hieronder een lijstje van de lactase pillen die ik persoonlijk ken en gebruikt heb (deze lijst is niet onuitputtelijk, er zijn meer merken te koop):

Lactase tabletten Kruidvat

De lactase pillen van Kruidvat bevatten de volgende ingrediënten: vulstoffen (dicalciumfosfaat, microkristallijne cellulose), gelatine (rund, varken), lactase, antiklontermiddel (magnesiumzouten van vetzuren) en kleurstof (titaandioxide).

De pillen van Kruidvat hebben een sterkte van 4.500 FCC en een potje bevat 30 stuks. 4.500 FCC is een vrij lage sterkte. 

Body & Fitshop tabletten

De lactase tabletten van de Body & Fitshop bevatten mannitol, vulmiddel (microkristallijne cellulose) en antiklontermiddel (magnesiumstearaat). Let op: omdat ze mannitol bevatten zijn deze tabletten dus NIET low FODMAP. Ik heb ze wel een tijdje gebruikt en ik had niet het idee dat ik er last van kreeg, maar ik ben uiteindelijk toch overgestapt op pillen waar geen mannitol in zat.

De pillen van Body & Fit hebben een sterkte van 4.500 FCC en een verpakking bevat 60 stuks. Dit is een vrij lage sterkte. 

Intoleran lactase supplementen

Het merk Intoleran (voorheen Disolut) heeft veel verschillende soorten lactase producten.

Lactase drops kun je 24 uur voor gebruik aan niet-zure melkproducten toevoegen, dus bijvoorbeeld melk of room. Na 24 uur is bijna alle lactose in het melkproduct verdwenen en kun je het zonder klachten gebruiken. Je kunt er meer over lezen in deze blog.

Daarnaast heeft Intoleran lactase capsules van 3.000 FCC in een verpakking van 50 stuks, lactase capsules van 10.000 FCC in een verpakking van 36 stuks en pilletjes van 20.000 FCC in een verpakking van 50 stuks.

Je kunt de pilletjes van 20.000 FCC ook doormidden breken, dan heb je in totaal 100 halve tabletten van 10.000 FCC. 

De pillen van 10.000 en 20.000 zijn een stukje duurder, maar ze bevatten ook 2 tot 4 keer meer FCC dan de meeste lactasepillen. Hierdoor hoef je minder pillen tegelijk in te nemen en dit heft het prijsverschil weer op.

De supplementen van 3.000 en 10.000 FCC bevatten naast lactase calcium carbonaat (vulstof) en HPMC (capsule). Het supplement van 20.000 FCC bevat naast lactase: vulstof cellulose, antiklontermiddel silica en magnesium stearaat.

Daarnaast verkoopt Intoleran ook het supplement Once-a-day. Dit zijn lactase supplementen op basis van probiotica stammen die ervoor zorgen dat je, wanneer je een keer per dag een supplement slikt, de hele dag lactase kunt verdragen.

Ik heb Once-a-day uitgebreid getest. Je kunt mijn review hier lezen. Het Once-a-day supplement kost €26.95 voor 30 capsules. 

lactase pillen - karlijnskitchen.com

Kerutabs lactase

Kerutabs lactasepillen bevatten naast lactase de vulstoffen cellulose, magnesiumzouten van vezturen, maltodextrine. Deze tabletten bevatten altijd slechts 2.300 FCC per tabletje.

Recent zijn deze tabletten echter vernieuwd en nu bevatten ze 4.600 FCC per tablet. In vergelijking met de Body & Fit en Kruidvat tabletten zijn deze tabletten echter erg duur, dus daarom raad ik ze niet aan. 

LactoJoy lactasepillen

LactoJoy is een Duits merk lactasepillen. Je kunt deze bestellen via de Amazon website. Je krijgt twee verpakkingen van 45 tabletten (dus 90 in totaal) voor €31,99.

Het handige aan de LactoJoy tabletten is dat je ze ook door midden kunt breken als je niet zoveel lactase nodig hebt. Dan heb je in totaal 160 halve tabletten van 7.250 FCC. 

Welke lactase tabletten werken het beste?

Ik heb zelf al deze tabletten geprobeerd. In eerste instantie wist ik niet van het bestaan van FCC af en was ik niet zo tevreden over de normale tabletten van Intoleran en Kerutabs, maar dat was simpelweg omdat die een lagere hoeveelheid FCC bevatten en waarschijnlijk nam ik te weinig tabletten in.

In principe doen alle pillen hun werk goed. Alleen is voor veel mensen 3.000 of 4.500 FCC per pilletje te weinig en daarom zijn sterkere pillen handiger. Dan hoef je minder pillen tegelijk te in te nemen.

Mijn aanraders

Het merk dat ik het meest gebruik is Intoleran. Zij hebben de grootste variatie aan lactase supplementen en ik heb hier ook de beste ervaringen mee.

Daarnaast eet ik low FODMAP en hebben ze ook hele goede supplementen om verschillende FODMAP groepen beter te verdragen. Dit maakt dat ik dit merk kies voor mijn supplementen.

Mijn absolute favorieten zijn de Intoleran 20.000 tabs. Deze tabletten zijn lekker sterk en deze gebruik ik als ik iets eet dat veel lactose bevat. Ik heb ze ook echt nodig als ik bijvoorbeeld een ijsje eet.

Daarnaast gebruik ik de Intoleran lactase 3.000 capsules bij kleinere hoeveelheden lactose. Bijvoorbeeld bij een scheutje melk in de koffie.

Ook heb ik altijd een flesje lactase drops in huis. Ik bak best wel veel en als ik bijvoorbeeld een cheesecake maak of een toetje met mascarpone dan is het erg prijzig om ingrediënten zoals roomkaas, mascarpone en slagroom in grote hoeveelheden lactosevrij te kopen.

Ik koop dan de normale variant van deze ingrediënten en maak die lactose-arm met de lactase drops. Ideaal! Ik schreef een blog over hoe ik mascarpone en slagroom lactose-arm maak. 

lactase pillen - Karlijnskitchen.com

Hoeveel lactase pillen moet je tegelijk innemen?

Het is bij lactase tabletten niet te zeggen hoeveel lactase je precies nodig hebt om bijvoorbeeld een glas melk te drinken zonder klachten te krijgen. Dit komt omdat mensen met een lactose-intolerantie meestal nog wel een beetje lactase aanmaken, maar niet voldoende.

Het is daarom bij iedereen verschillend bij welke hoeveelheid lactose ze klachten krijgen en hoeveel lactase er nodig is om je klachten te voorkomen.

Het is een kwestie van testen. Neem eens een lactase tabletje in en drink een half glas melk, eet een half bakje yoghurt of drink een cappuccino. Als dit goed gaat probeer je de volgende keer een heel glas melk.

Als je daarbij klachten krijgt, kun je proberen om twee lactase tabletten te nemen in plaats van een. Het is belangrijk dat je het tabletje inneemt als je begint met het consumeren van lactose. Als je dit later doet of te ver voor het consumeren van de lactose kun je alsnog klachten krijgen.

Het is ook belangrijk om hier aan te denken bij een diner. Als je bijvoorbeeld voor het hoofdgerecht een lactase pil inneemt en meer dan een half uur later aan het toetje begint, dan is de pil niet meer werkzaam voor het toetje. Je moet dan opnieuw een pilletje innemen.

Ik gebruik thuis vrijwel altijd lactosevrije melk en yoghurt, omdat het verkrijgbaar is en dat vind ik prettiger dan steeds een tabletje te moeten nemen. Maar als ik een keer een ijsje wil eten of buiten de deur een cappuccino wil drinken vind ik lactase tabletten ideaal!

Was jij al bekend met lactase pillen? En zo ja, welke gebruik jij? Als je nog vragen hebt over de lactase pillen kun je die altijd stellen in de comments!

lactase pillen - Karlijnskitchen.com

Laat je het me weten als je dit recept gemaakt hebt? Ik zou het heel leuk vinden als je me laat weten wat je van het recept vindt door hieronder een reactie en een rating achter te laten. Je kunt ook je creaties met me delen op Instagram door de hashtag #karlijnskitchen te gebruiken of door mij te taggen via @karlijnskitchen.

Gearchiveerd onder:

93 reacties

  • I. Post-Colijn schreef:

    Hallo, ik heb sinds kort de diagnose lactose intolerantie. Ik wist idd niet van het bestaan van de tabletten. Ik ga het zeker proberen omdat ik heel graag een latte machiato drink en softijs eet. Ik ga zeker die van kruidvat proberen. Bedankt voor de tip!

  • Sevim schreef:

    Ik heb een vraag ivm de tabletten van kruidvat. Op de gebruiksaanwijzing staat 1 tablet per dag. Dit is niet handig als je meermaals per dag een maaltijd met lactose eet.. zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

    • Karlijn Wever schreef:

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo goed weet waarom ze dit op de verpakking hebben gezet, bij alle andere merken lactase tabletten mag je er gewoon meerdere per dag van gebruiken. Ik verwacht dat ze dit hebben gedaan om zichzelf in te dekken, mocht er iets mis gaan. In principe is lactase gewoon een enzym dat je normaal ook in je lichaam hebt en daarom is het niet schadelijk om er wat meer van te gebruiken. Ik heb toen ik de pillen van kruidvat gebruikte regelmatig meer dan 1 pil per dag gebruikt en daar heb ik geen last van gehad. Inmiddels ben ik overgestapt naar de pillen van Lactojoy, omdat die geen extra toevoegingen bevatten.

      • Marie schreef:

        Hoi Karlijn,

        in de pillen waar je het nu over hebt zit Maltodextrine in waarom zou je niet en andere nemen zonder dit niet al te fijne E nummer?
        Vooral bv bij mensen met een zenuwaandoening als ik?

        Groetjes Marie

      • Dennis schreef:

        Bedankt voor de tips!

        Met de redenering ‘het is een lichaamseigen stof dus het kan geen kwaad’ moet je wel oppassen.

        Het zelf toevoegen van hormonen, enzymen, etc. kan het e.e.a. wel gewoon ontregelen (denk aan melatonine). Ook hebben bepaalde organen soms moeite om grote hoeveelheden van een ingenomen stof te verwerken. Ook al kan het lichaam die stof normaal zelf aanmaken.

        Bedankt voor je tip! Ik ga zeker wat van deze pillen proberen.

    • Carel schreef:

      Ik gebruik de pillen van het Kruidvat al jaren. Het zijn capcules en Ik maak ze open en strooi de inhoud over het voedsel. Zo is de lactase gelijk bij de boosdoener.
      Bij een dame blanche strooi ik rustig drie capsules. 1 capsule is genoeg voor 1 glas.melk.

  • Marjet schreef:

    Super bedankt voor je uitgebreide verslag. Ik ga morgen evenmlangs het kruidvat. Wel fijn dat er iets is en dat je ook af en toe eens lekker kaasjes en een ijsje kan eten.

  • Marinka schreef:

    Hi, ik heb een vraag over de werking van een lactase tablet. Heb je een idee hoe lang na inname van zo een lactase tablet de enzymen aanwezig zijn in je lichaam? Dit in verband met uiteten, zou je bijvoorbeeld voor elke gang weer een nieuw tabletje moeten innemen?

    • Karlijn Wever schreef:

      Hi Marinka, ik weet dit zelf ook nooit zo goed. Er staat altijd in de beschrijving dat het tegelijk met het eten van een product met lactose moet worden ingenomen. Als ik bijvoorbeeld het voorgerecht en het hoofdgerecht vlak na elkaar eet neem ik vaak maar 1 pilletje, maar als er lactose in het voorgerecht en in het toetje zit, dan neem ik wel twee keer een pilletje in. Als je helemaal zeker wilt zijn, zou ik gewoon bij elke gang waar lactose in zit een pilletje nemen vlak voor je begint met eten.

      • Marinka schreef:

        Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik denk dat ik het voor de zekerheid voor elke gang zal doen.

  • Nele schreef:

    Kan je aangeven waarom dit niet werkt bij mensen met een koemelk intolerantie? Ik kan namelijk geen koemelk verdragen en ben echt op zoek naar iets dat me kan helpen als het ‘onvermijdelijk’ is (of ik er gewoon zin in heb)

    • Karlijn Wever schreef:

      Hoi Nele,

      Helaas is het voor zover ik weet niet mogelijk om pilletjes te nemen als je een koemelk intolerantie hebt. Mensen met een lactose intolerantie missen een enzym in hun darmen dat de lactose (melksuiker) afbreekt, dit enzym heet lactase. De pilletjes die ik beschrijf bevatten lactase en als je die neemt tegelijk met een melkproduct kunnen mensen met een lactose intolerantie het wel verdragen. Jij kunt niet tegen koemelkeiwit en jouw afweersysteem herkent het eiwit in de melk niet en gaat hier afweerstoffen tegen maken. Daarom krijg je er klachten van. Het gaat dus om twee verschillende intoleranties en helaas is er voor de koemelk intolernatie geen pilletje dat je kunt nemen 🙁

  • Eveline schreef:

    Hallo Karlijn,

    Ik heb zelf ook lactose intolerantie. Ik krijg altijd ongeveer 8 uur na dat ik iets verkeerds heb gegeten last van mijn buik. Dit hoeft maar een heel klein beetje te zijn in een koekje of iets degelijks. Maar harde kazen, mozzarella en brie kan ik wel eten. En geiten/schapenkaas feta ook. Misschien voor mensen die inspratie nodig hebben?

    Mijn moeder is heeft een koemelk allergie, die wordt gelijk ziek van al deze dingen dus oppassen als je dit hebt!

    Daarnaast, ik had geen idee dat dit bestond! Mijn vriendin wees me erop en ik ben erg benieuwd!! Ik zeg: hallo macflurrie!
    Bedankt hiervoor!

    • Karlijn Wever schreef:

      Hoi Eveline,

      Ik heb inderdaad precies hetzelfde! Van melk en yoghurt krijg ik last, maar harde kazen en verschillende zachte buitenlandse kaasjes gaan wel goed. De pilletjes zijn inderdaad superfijn, ik ben gek op ijsjes zoals McFlurry en het is heel fijn om die af en toe te kunnen eten! Je moet zelf wel altijd even kijken hoeveel pilletjes je in moet nemen om geen last te krijgen. Een McFlurry is bijvoorbeeld best groot, dus dan kan het zijn dat je 2 of 3 pilletjes tegelijk moet nemen (afhankelijk van hoe sterk de pilletjes zijn die je koopt).

      Voor koemelk allergie zijn deze pilletjes inderdaad niet geschikt, helaas 🙁

      Geniet van de ijsjes!

      • John schreef:

        Hallo ik koop mijn pillen in Duitsland ik heb zelf een lactose intolerantie daar hebben ze eenheden van 21000 !!

        Koop ze bij de dm

        Kan dan 4 uur lang eten wat ik wil handig als we uit eten gaan

        Gr John

        • Elly Moskie schreef:

          Ja ik koop deze bij Amazon.de. Deze geven in het begin een grotere dosis en daarna een fase van 4 uur in mindere eenheden. Kosten €13,95 voor 40 stuks.
          Ik koop dan meteen Verdauungsheld voor €6,95 per doosje van 40 stuks. Dan kun je oligosaccharide, zoals in koolsoorten, uien, bonen etc. Gewoon eten. Je kunt onder de €29 bestelling ze laten bezorging bij een afhaalpunt in je woonplaats.

  • Jannie schreef:

    Gisteren een ijsje gegeten met slagroom en hierbij lactasepilletje genomen. Kun je er teveel van nemen? Hele dag toch behoorlijke buikpijn gehad.

    • Karlijn Wever schreef:

      Hoi Jannie, het kan zijn dat je te weinig lactasepilletjes in hebt genomen voor het ijsje. Ik neem bij een ijsje meestal 2 of 3 lactasetabletjes afhankelijk van het merk dat ik gebruik. Dit omdat er in ijs best veel lactose zit en je soms wat meer lactase nodig hebt om het te kunnen verteren. Welke lactasepilletjes gebruikte je?

  • Peter Watson schreef:

    Hello , Help !! Ik heb twee weken lang 0 lactose gegeten [ of zit er TOCH lactose in brie ?!?! ] en mijn klachten werd alleen maar erger . Ik moet nu TWEE MAANDEN wachten op een lactose intolerantie adem test bij de ziekenhuis . Als ik lactase pilletjes gebruik kan ik achter komen of ik inderdaad lactose intolerant ben ? Ik had in eerste instantie een slokdarm ontsteking als gevolg van maagzuur problemen . Volgens de specialist is de lactose intolerantie gekomen door de beschadiging van de slokdarm door de ontsteking . Ontsteking is nu weg en ik moet maagzuurremmers gebruiken . Maar of ik wel of niet een lactose intolerantie heb weet ik niet . Is er een manier om achter te komen zonder TWEE MAANDEN te wachten ? In de tussen tijd heb ik CONTINU buikpijn dat wordt steeds erger en erger . Ik kan niet slapen [ een of twee uur voor dat ik wakker wordt van de pijn ] , ik kan weinig eten vanwege de pijn . Klinkt dit allemaal normaal voor een lactose intolerantie ?!?! Ik was twee of drie weken zonder lactose [ als er geen lactose in brie zit ] . Moet ik opnieuw proberen ? Ik heb het ZOOOO zat met continu buikpijn . Help ! Heb je wat advies ? Laat me aub weten . Groetjes Peter

    • Karlijn Wever schreef:

      Voor zover ik weet is een test de enige manier om erachter te komen of je echt lactose intolerant bent, maar als je zoveel last hebt zou ik het zeker vermijden. In brie zit wel lactose, maar veel mensen met een lactose intolerantie kunnen een beetje brie wel verdragen. Het kan ook zijn dat je niet tegen koemelk kunt. Misschien een tijdje helemaal geen melkproducten nemen en kijken hoe dat gaat?

    • Natasja schreef:

      Hoi Peter,
      Ik ben zelf bij een mesoloog geweest. Hier heb je binnen 1.5 – 2 uur antwoord waar je allergisch of tollerant voor bent. Google hier maar even op.
      Wordt gerekend onder alternatieve geneeswijze. Ik moet zelf per behandeling, (ongeveer 4 a 5 keer max met tussenpozen van 6 weken) 50 euro bijleggen en krijg 40 euro vergoed.
      Succes.

    • JanB schreef:

      Hallo, wat klinkt dit verhaal bekend. Ik zelf heb al lang last van mijn maag en gebruik dus maagzuurremmers.
      Ondanks heb ik toch een slokdarm met de beroemde ontsteking.
      Met alle hulp van artsen bleef mijn maag onprettig aan voelen. Ik ging steeds minder eten en nog die maag.
      Bij een bezoek aan de diëtiste kwamen we er achter, lactose intolerantie, nu ben ik bezig met lactose vrije producten te gebruiken en het zoeken van wat wil ik.
      Fijn deze blog zo kom je er achter wat wel en niet en hoe.

      Groeten JanB

  • Jeannette van Klink schreef:

    Ik gebruik sinds kort Lactase van Kruidvat hoewel de diëtiste dit afraad, volgens haar kan je beter lactose vrij eten, heb haar verteld dat de internist mij had gezegd dat ik die gewoon kan gebruiken als ik wat wil eten wat wel lactase bevat. Nu zag ik dat bij Body & Fit shop ze ook te bestellen zijn dus heb dat gelijk gedaan.

    • Karlijn Wever schreef:

      Ik probeer zelf altijd thuis zoveel mogelijk lactosevrije producten te gebruiken, maar als ik buiten de deur ben gebruik ik wel regelmatig lactasetabletjes. De lactase tabletten zijn niet slecht voor je, want lactase is enkel het enzym dat je mist in je darmen als je een lactose intolerantie hebt. Geen probleem dus om af en toe te gebruiken 🙂

  • Jeannette van Klink schreef:

    Bestaat er witbrood zonder lactose

  • janneke schreef:

    Onze dochter heeft waarschijnlijk een lactoseintollerantie, ze reageert heel erg op melkproducten, maar er komt een negatief resultaat uit de allergiebloedtest.
    Door haar juf werd ik getipt over lactasetabletjes, vanmiddag eens wezen informeren bij de Etos en daar Phital Lactase 4500 meegenomen. Dit zijn 50 kauwtabletjes met aardbeismaak voor €10,95
    We mijden al 2 weken alle melkproducten op brood na en vanavond stond er zonder er over nagedacht te hebben een gerecht met Creme Fraiche op tafel. We konden de tabletjes meteen uitproberen 🙂 Ik heb haar 1 pilletje gegeven en ik heb haar tot nu toe nog nergens over gehoord! Van het weekend maar eens een klein stukje chocolade proberen.

  • Marjolein schreef:

    Dag Karlijn,
    Dank je wel voor de uitgebreidde uitleg. Na jaren blijk ik een lactose intollerantie te hebben, doormiddel van een biopt uit mijn maag en darm is dit geconstateerd, het hoeft dus niet altijd uit de ademtest te komen. (Dit voor diegenen die het wachten te lang vinden, ga naar een MDL arts)
    Super blij met de uitleg over de tabletten, ik ga ze testen, want het is zo jammer dat ik die latte niet meer kan drinken.
    Voor de anderen, kijk goed op verpakkingen bijna overal zit melk in, zoals soep in blik, koekjes enz. En ik word echt overal ziek van, zelfs de kleinste hoeveelheid.
    Groet marjolein

  • Marjolein schreef:

    Ha Karlijn,
    Ik heb ze gekocht, bij het Kruidvat, jeetje top gewoon, het feit dat je niet kostmisselijk wordt van een pizza is al een geweldige verbetering. die Latte die komt nog wel, best wel een beetje bang voor want dat is een enorme slok melk.
    groet Marjolein

  • Nel Huls schreef:

    Hallo, ik heb ook een lactose intolerantie. Ik haal de lactase tabletten bij de DM-drogerie markt in Duitsland als ik (of iemand) daar in de buurt is. Bijv. In Duisburg. Daar heb je 100 mini-tabletten van 4000 FCC-eenheden voor €8,00. Ze zitten in een handige meeneem verpakking en zijn zo groot als een zoetje. Of 40 tabletten van 12000 FCC-eenheden voor €8,00.

    • Karlijn Wever schreef:

      Hoi Nel, dankjewel voor de super goede tip! Ik kom zelf helaas weinig in Duitsland, maar als ik er een keer ben ga ik zeker eens kijken. Handig om te weten voor iedereen die in de buurt van de Duitse grens woont.

  • Petra Meulman schreef:

    Hi Karlijn, dank je wel voor je super heldere uitleg. Ook ik heb lactose intolerantie, achter gekomen via het FODMAP dieet. Ik consumeer zo lactose vrij mogelijk. Maar loop er toch regelmatig tegen aan dat bij eten buiten de deur je daar veel moeilijker onderuit komt. Ik ga een aantal van jouw tips uitproberen. Alleen de tabletjes met de mannitol zal ik laten staan, want dat verdraag ik ook niet 😉

  • Anna schreef:

    Hallo, ik heb het ook. Maar ik krijg ook last van lactose vrije yoghurt. Zoals MinusL en Alpro.

    • Sanne schreef:

      Hoi Anna,
      Ook ik heb het idee dat ik niet tegen lactosevrije zuivel kan. Zou dat dan toch met het eiwit caseïne te maken hebben?

    • sam schreef:

      Ik heb ook eens gehoord dat het te maken kan hebben met het hoge level van natuurlijk hormonen dat erin zit.
      Ik had er in het begin ook last van,… nu eet ik het elke dag en heb ik het niet meer (met de alpro)

  • Heidi schreef:

    Hallo,
    we zijn bij mijn moeder (die in het rusthuis woont) een lactosevrij dieet aan het proberen omwille van aanhoudende diarree. Iemand raadde mij Lactose-OK aan om te proberen, capsules of sticks. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Friso schreef:

    Hoeveel gram (melk)suiker kan je ongeveer extra nemen met een lactase pil?

  • Sam schreef:

    Hoi Karlijn,

    Wat top dit! heel erg bedankt 🙂
    Ik ben nu nog bezig met het fodmap en lactose ging dus heel slecht…
    Maar gister mijn allereerste vakantie geboekt en ben heel blij dat dit bestaat! ik ga goed testen en dan kan ik wat mee gaan genieten op vakantie!
    Ik ben trouwens heel blij met je website in het geheel! heb er heel veel aan in dit toch wel lastige dieet! bedankt <3

    Groetjes Sam

    • Karlijn Wever schreef:

      Graag gedaan, ik ben blij dat je er iets aan hebt! Ik ben ook super blij met lactasepillen, die maken het leven buiten de deur een stuk makkelijker 🙂 Af en toe een lekker ijsje eten of een cappuccino drinken, heerlijk .

  • Kaat schreef:

    Wat volgens mij nog niet genoemd is, is dat het uitmaakt waar je het lactosebevattende voedsel of drankje bij eet. Middenin, of als toetje na, een grote andere maaltijd hoef je er minder last van te hebben, en krijgt het pilletje meer kans om alle lactose om te zetten, dan als je zomaar middenop de dag besluit een groot ijsje te nemen, of, nog erger, vloeibare gerechten met veel melk erin. Het is alsof dat in je maag langs het pilletje kan stromen. Nog zoiets: weinig lactose binnengekregen = tot 24 uur later een momentje van last, meer lactose = eerder, heviger, en soms langer last. Mocht het dus niet voldoende lukken met de pilletjes, overweeg dan eens het opnieuw te proberen met 1) meer pilletjes en/of 2) een handiger eet/drinkmoment, na een stevige maaltijd.

  • Laura schreef:

    Hi, kun en aangeven hoe groot de verschillende pillen zijn? We hebben die van de Etos en die zijn best groot (ca doperwt). Mijn zoontje is nog jong, dus ik ben voor hem op zoek naar kleinere pilletjes :-).
    Ik hoor jullie tips graag!
    Alvast bedankt!

    • Karlijn Wever schreef:

      Hi Laura,

      De pilletjes van LactoJoy zijn vrij klein, het formaat van een zoetje. Misschien zijn de pilletjes van Kruidvat of die van Disolut ook een optie, deze zitten in een grote capsule, maar daar kun je het poeder uithalen en dat oplossen in wat water.

  • Cora schreef:

    Dank je wel, Karlijn, voor deze geweldige website. Ik wist niet, dat er lactasepillen bestonden. Als ik dat zo lees, ben ik niet zo erg lactose intolerant als de meesten hier. Ik red het thuis ook prima met lactosevrije melk en yoghurt. Maar ik zou buitenshuis ook weleens een ijsje willen eten nu het weer zomer wordt, dus ga ik de Kruidvatpillen proberen..
    Arla heeft trouwens ook lactosevrije roomkaas. Die zag ik hier nog niet voorbijkomen.

  • maarten schreef:

    Ik koop meestal vlak over de grens in duitsland.
    Hooggedoseerd, goedkoop, eventueel vertraagde afgifte en handzame (zoetjes-)verpakking.

    https://www.dm.de/search/468652.html?type=product&q=Laktase

  • Nel van de Loosdrecht schreef:

    Heeft iemand de lactosepilletjes van Holland & Barrett al een keer gebruikt en wat is het resultaat daarvan?

  • Quirine schreef:

    Hoi,

    Zouden de lactase pilletjes van Holland & Barrett ook kunnen bij het FODMAP dieet?
    Ik twijfel een beetje over de tarwe.
    https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-super-lactase-enzymen-60018952

    Ingrediënten:
    Capsuleomhulsel (Glycerol, Gemodificeerd maiszetmeel), Carrageen, Kleurstoffen (Titaniumdioxide), Zuurteregelaar (Natriumcarbonaat)), Sojaolie (allergeen), Vulmiddelen (Dicalciumfosfaat), Verdikkingsmiddel (Gele bijenwas), Zonnebloem Lecithine, Lactase Enzymen (Tarwe, Soja), Natriumcarboxymethylcellulose, Glucose.

    Volgens een andere site bevatten de pilletjes: 7312 FFC

    Groetjes, Quirine

    • Karlijn schreef:

      Tarwe en soja kan voor FODMAP een issue zijn. Het zijn waarschijnlijk maar kleine hoeveelheden, maar ik denk dat ik zelf dan voor een andere variant zou kiezen waar dat niet in zit.

  • Peter schreef:

    Hallo,

    Over lactase pillen.
    Zijn er geen bijwerkingen van deze pillen bekend? Is het een natuurlijk middel?
    En mag je deze zoveel innemen als je wil?
    Dank bij voorbaat

    • Karlijn schreef:

      Hallo Peter,

      Lactase is de stof die normaal door je lichaam zelf wordt aangemaakt om lactose af te breken, het is dus geen medicatie maar een supplement. Op de verpakking staat altijd aangegeven hoeveel pillen je maximaal per keer mag innemen.

  • Margit schreef:

    Hoi karlijn.

    Ik wist van de pilletjes maar alleen van kerutabs. Moest er idd meerdere van hebben. Ga ook eens andere proberen nu.
    Ik heb ook een vraagje over de druppels. Proef je het als je dat met bakken of zo gebruikt? Wordt de smaak van bijv de slagroom minder/anders ( ook voor de rest van de familie ).? En wordt de slagroom goed stijf? Ik merk dat minus L slagroom nooit zo stijf wordt als gewone?

    • Karlijn schreef:

      Hoi Margit, nee dat proef je helemaal niet! Ik merk inderdaad ook dat MinusL slagroom minder goed stijf wordt, maar ik heb met slagroom die ik zelf met druppels lactose-arm heb gemaakt, minder dat probleem. Ik heb het idee dat die beter stijf wordt.

  • Danique schreef:

    Goed nieuws: sinds amazon een paar maanden geleden een Nederlandse website heeft geopend zijn de Lactojoy pillen nu ook beschikbaar in Nederland! (Amazon.nl)

  • Betweter schreef:

    “ Je krijgt twee verpakkingen van 45 tabletten voor in totaal €28,99. Het handige aan de LactoJoy tabletten is dat je ze ook door midden kunt breken als je niet zoveel lactase nodig hebt. Dan heb je in totaal 160 halve tabletten van 7.250 FCC. ”

    2×45= 90 pillen. 90×2 is 180.. geen 160. Moeilijk hè rekenen?

    • Karlijn schreef:

      Klinkt niet zo aardig op deze manier, jouw comment, dat kan je ook op een andere manier zeggen 😉 Maar inderdaad, het moet natuurlijk 180 zijn. Bedankt voor het opmerken!

  • Annemie schreef:

    Voor kleine hoeveelheden gebruik ik dit oa als je medicatie moet nemen dat lactose bevat. Zoveel mogelijk latosevrij eten maar bij vrienden of op restaurant is het wel handig.

  • Marjolijn schreef:

    Beste Karlijn,
    Ik heb ook pas ontdekt dat ik een lactose intolerantie heb. Ik heb meerdere dagen zoveel mogelijk lactose gemeden. Daarna ben ik uit gaan proberen. Ik had de eerste dag van het uitproberen nog weinig klachten terwijl ik best wat hoeveelheden op had. Dus dacht ik dat ik niet zo gevoelig ben voor lactose. Maar nu ik elke dag wel een beetje lactose binnenkrijg (klein beetje roomboter op brood) lijkt het erop dat ik flink reageer op de lactose vrije room van minus L, die door een saus heen zat. Kan dat het geval zijn ? Terwijl er maar een heel klein beetje lactose in zit. Ik vind het heel erg lastig omdat ik meerdere voedselintoleranties heb. Daardoor is het extra lastig om te bepalen van welke voedingsmiddelen ik last heb.

    • Karlijn schreef:

      Dat is wel mogelijk, ik hoor wel vaker dat sommige mensen al last krijgen van een heel klein beetje lactose. Ik zou de room nog eens een keer testen op een dag dat je echt alle lactose hebt vermeden en kijken hoe dat gaat. Als je dan weer last krijgt, dan weet je zeker dat het aan de room ligt.

  • Gus schreef:

    Heeft iemand wel eens iets gehoord van een allergische reactie op de lactasepillen ?
    Ik gebruik ze al 2 jaar maar heb de laatste tijd als ik ze slik een paar uur later ontzettende jeukende uitslag op mijn armen of rug….lijkt alsof ik in de brandnetels heb liggen rollen …

  • granny schreef:

    Elke keer lees ik dat mensen last hebben van lactose vrije yoghurt of slagroom. Ook ik heb een lactose intolerantie en ben er achter gekomen dat ik ook intolerant ben voor carrageen.
    In bovengenoemde producten zit carrageen. E nummer 407 of 407a.
    Dit is een verdikkingsmiddel en stabilisator en geeft dezelfde klachten als lactose intolerantie.
    Ook zit er in soja producten carrageen, dus deze producten kan ik ook niet verdragen.

    Misschien een tip voor andere mensen.

  • Elvira schreef:

    Beste Karlijn,

    Ik gebruik altijd de Mivolis Laktase van dm. Deze zijn te verkrijgen in 6.000 en 12.000 PPC. Ik bestel ze bij dmdrogist.nl en heb ze snel in huis. Bij mij werken ze goed.

  • Sylvia schreef:

    Heeft iemand ervaring met allerlei soorten lactose vrije melk?
    Ik merkte dat ik heel slecht reageer op Arla lactose vrije karnemelk, maar dat kwartje viel niet echt meteen. Dus daar had ik enorm veel last van.
    Over het algemeen neem ik nu havermout met havermelk, Dat gaat goed. Maar vanmorgen toch arla lactose vrije melk gebruikt en meteen misselijk.
    Overigens heb ik geen officiële intolerantie diagnose voor lactose, maar melk producten vallen heel slecht.
    Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

    • Eline schreef:

      Hallo, ik ben lactose intolerant en ik drink elke ochtend een tas lactosevrije melk van milsa. Hier heb ik nooit last van, misschien moet je die eens proberen. Dilea is ook een lactosevrij merk, maar wel duur. Alpro is volgens mij ook lactosevrij, hier heb ik eens vanille ijs van gegeten en heb geen last gehad. Het staat meestal ook op het product of het lactosevrij is of niet.
      Ik hoop dat ik je een beetje verder heb kunnen helpen.
      Groetjes!

  • Eline schreef:

    Hoeveel lactose-ok pillen moet je nemen voor 1 pizzapunt?

  • Elke Vandueren schreef:

    Beste

    Mijn zoontje van 13 met non verbaal kernautisme blijkt nu ook lactose intolerantie.
    Hij gaat het me zelf niet kunnen aangeven, en vandaar dat ik op zoek ben naar welke lactase pillen ik hem het best kan geven.
    Ik neig om die te geven die je zelf ook geeft omdat ik graag afga op ervaringsdeskundigen. Is dit een goed idee, of wat adviseert u me? Ligt dit misschien anders voor kinderen?

    Alvast bedankt
    Groetjes

    Elke
    mama van Beau

    • Karlijn schreef:

      Hoi Elke,

      Voor zover ik weet ligt het niet anders voor kinderen dan volwassenen. Ik kan me wel voorstellen dat een kind een pilletje misschien lastiger in te nemen vind dan een volwassene. Dan zou je kunnen kiezen voor een capsule die je kunt openmaken en in een drankje kunt oplossen of voor bijv. lactase druppels. Als je graag advies wilt, kan ik je het merk Disolut zeker aanraden. Zij hebben zowel pilletjes, capsules als druppels. Ook hebben ze meerdere diëtisten in dienst en als je twijfelt over welk product voor jou het beste is kun je hen altijd even een mailtje sturen of bellen en dan geven ze je advies over welk product het meest geschikt is voor jouw zoontje. Ik vind dat zelf heel prettig, dus dat kan ik zeker aanraden.

  • Jim schreef:

    Hallo Karlijn, ik ben een man van 63. Als kind en later als veertiger en nu weer als zestiger heb ik vreselijke klachten gehad. Ik weet nu pas wat het is. Diverse sites voor aangepaste voeding al geraadpleegd en wat later ook die van jou over de pillen.
    Kan niet anders zeggen dan dat het mijn leven drastisch heeft veranderd.
    Mijn sociale leven stopte volledig in de periodes dat ik de klachten had. In het verleden was het vermoeden dat ik spastische darmen had door stress. (Colonoscopie gehad) En inderdaad stress weg…klachten ook weg. Maar ook zonder stress kwamen de klachten terug naderhand. Onlangs nog bij de huisarts geweest maar bij hem ging geen lichtje branden.
    Nu kan ik ( bijna ) alles weer. Door anders te eten maar vooral door extra die pillen te gebruiken. Karlijn….ik ben je eeuwig dankbaar voor je blog hierover en al mag het tegenwoordig niet meer geef ik je toch 5000 x een enorme zoen ! 🙂 Zo blij ben ik dat ik weer een normaal sociaal leven terug heb…! Hartelijke groet….

  • Hinke Keuning schreef:

    Hallo Karlijn, Dank je wel voor al
    Je nieuwe berichten tips en recepten.
    Ik heb op 21 juli quartrase besteld bij online drogist. Ik heb gelijk betaald 82,95.
    Nu krijg ik geen bericht van hen.
    Op chat geen reactie en telefoon
    Blijkt verkeerd nr te zijn. Ik weet niet wat ik doen moet. Heb jij misschien suggestie?
    Bebankt Hinke keuning
    Belgie

    • Karlijn schreef:

      Hoi Hinke, daar kan ik je helaas niet mee helpen. Ik bestel zelf wel vaker bij hen en heb nog nooit problemen gehad, maar ik heb ook hun klantenservice nog nooit hoeven contacten. Misschien nog een keer proberen?

  • Brigit schreef:

    Hallo allemaal, Ik ben al jaren lactose-intolerant en heb dat zelf uitgevonden door een eetdagboek bij te houden, daarmee naar de huisarts te gaan en die wist het toen al gelijk. Heb er geen test voor gedaan, mijn darmen vertelden het verhaal wel binnen een half uur na consumptie. Ik slik Phital Lactase (vrij verkrijgbaar) om het euvel onder controle te houden en dat werkt bijzonder goed. Als ik uit eten ga, neem ik – tenzij ik bewust lactosevrij kies van de menukaart of dat vraag aan de bediening om lactosevrij te laten koken – bij elke gang een pilletje. Thuis eet ik wat ik wil, lactose of niet. Een boterham met belegen kaas gaat prima zonder pilletje, maar buitenlandse kazen gaan echt niet en daar ben ik heel voorzichtig mee. Maar als ik een kaassaus maak voor de bloemkool, reken maar dat ik een pilletje neem, want bij mij bestaat iets als een ‘overload’. Verder kan ik een klein beetje (karne)melk hebben, maar hoofdzakelijk drink ik Alpro soyamelk. Kortom: bij twijfel haal ik nooit in en slik ik een pilletje. Er ging een wereld voor me open! Succes allemaal!

  • Rauwe melk! schreef:

    Sinds ik rauwe melk direct van de boer drink, heb ik geen klachten meer. Rauwe melk is niet doodgekookt (gepasteuriseerd) waardoor alle enzymen er nog inzitten, waarvan onder andere het enzym lactase. Een verademing om na 10 jaar iedere dag met een zwangere en pijnlijke buik rondlopen, nu zonder pijn melk te kunnen nuttigen! Het gaat overigens gelijk weer mis al maak ik er rijstepap (gekookt) of vla (gekookt) van…

  • Jenneke schreef:

    jammer dat ik niet lees HOE de pillen werken.Werken ze in de maag al ? Of in de dunne darm ? Voor mij cruciale informatie omdat ik een SIBO heb ( een dunne darm die overgroeid is met dikke darmbacteriën die dol zijn op lactose ,waardoor ik allerlei klachten krijg ) Voor mij betekent dit dat als de pillen pas in de dunne darm beginnen te werken ik er vrij weinig aan heb want dan komt de lactose alsnog gewoon de dunne darm in.De laktase pillen in Duitsland bij de DM zijn vele malen goedkoper en vanaf FFC 13.000 sterker..voor 80 tabletjes betaal je €5

    • Karlijn schreef:

      Ik ben geen specialist wat dat betreft, maar ik heb zelf ook SIBO en bij mij werken lactase pillen altijd. Voor zover ik weet heeft dit daar geen invloed op. Met zo’n specifieke vraag kun je het beste even contact opnemen met bijvoorbeeld de klantenservice van Intoleran. Zij hebben diëtisten in dienst die deze vraag kunnen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *